X

100 Yıl Önce Hazırlanıp Hala Uyulamayan Bildirge!

20 Mayıs 2020 - 14 izlenme

Günümüzde toplumumuzda bilerek veya farkında olmadan çocuk hakları istismar edilmektedir. Çocuklarımızın yaratılışları gereği korumaya ve gözetilmeye ihtiyaçları vardır. Çocukların bu ihtiyaçları yaklaşık yüzyıl önce 10 maddelik bir bildirgeyle yani Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesiyle 20 Kasım 1959’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oy birliği ile  kabul edilmiştir.

İşte günümüzden 100 yıl önce hazırlanıp hala uygulanamayan maddeler: Çocuklar, bu bildirgede ifade edilen tüm haklardan hiçbir ayırım gözetilmeksizin yararlanma hakkına sahiptir. Çocuğun fiziksel, ruhsal, moral, dini ve sosyal yönden sağlıklı ve normal şekilde, özgürlük ve haysiyet içinde gelişebilmesi için yasalar ve diğer yollarla ona her türlü fırsat ve kolaylık tanınmalıdır. Çocuk, doğumdan itibaren bir isme ve milliyete sahip olmalıdır. Çocuğun sağlıklı büyüme – gelişme ve sosyal güvenlikten yararlanma hakkı vardır. Fiziksel, ruhsal ya da sosyal yönden handikapı olan çocuklara özel durumlarının gerektirdiği tedavi, eğitim ve bakım sağlanmalıdır.

Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu şekilde gelişmesi için sevgi ve anlayışa gereksinimi vardır. Çocuğun öğrenim hakkı vardır. Çocuk tüm koşullarda en önce korunacak ve yardım edilecek kişi olmalıdır. Çocuklar, her türlü ihmal, işkence ve istismara karşı korunmalıdır. Çocuk ırk, din ya da diğer nedenlere dayalı her türlü ayırımdan korunmalı, hoşgörü, anlayış, barış ve evrensel kardeşlik ortamında yetiştirilmelidir