X

Adım Adım Devrime Giden Yol ve Fidel Castro!

20 Mayıs 2020 - 18 izlenme

1929 dünya Kapitalist Bunalımının acısını en fazla çeken ülkelerden biri, tek ürün olan şekeri satan ve ekonomik bağımlılık altında olan Küba oldu.  Bu bunalım, halk muhalefetini hızlandırdı.  1933’te, öğrenci ve işçilerin birlikte gerçekleştirdikleri ulusal bir halk ayaklanması sonucunda yönetim devrildi ve koalisyon hükümeti oluşturuldu.

19401945 arasında, işçi sınıfının baskısıyla ve uluslararası konjonktürün de yardımıyla görece daha demokratik bir dönem yaşandı. 1952’de Batista,  Fidel Castro’nun da üyesi olduğu ve devrimcilerin içinde yer aldığı Ortodoks Partinin, mutlak gözüyle bakılan seçim zaferini engellemek üzere, bir darbe ile iktidara geldi.

Fidel Castro, siyasî çalışmalarını öğrenci hareketi ve Ortodokslar arasında sürdürüyordu.  1952’de Havana Yüksek Mahkemesi’ne, anayasayı ihlâl ettiği için Batista’nın cezalandırılmasını isteyen bir dilekçe verdi. 26 Temmuz 1953’de, Ortodoks Gençlik içinde yer alan ve Fidel’in birlikte mücadele ettiği hareket grubunca Moncada Kışlası baskını planlandı.  Fakat baskın başarılı olmadı, pek çok insan öldürüldü. Fidel, 17 kişiyle Maestra Dağlarına çekilmek istediyse de başaramadı ve yakalandı. Bu süreç devrime giden yolu başlatarak devrim sürecini hızlandırdı.