X

Atalarımız Tıraş Oluyor Muydu?

26 Nisan 2020 - 20 izlenme

Genellikle erkekler için bir ritüel haline gelen tıraş olmak kadınlar içinde oldukça önemlidir. Peki bu tıraş olma hikayesi ne zaman başladı ?

Kesin bir tarihe ulaşamayan araştırmacılar M.Ö 100.000 yıllarında mağaralarda yaşayan atalarımızın taşlarla veya deniz kabuklarıyla tıraş olduklarını söylemektedir. Daha sonraları ise taşın törpülenip sivrilmesiyle daha keskin tıraşlar yapılabildiği öne sürülmektedir. Tıraş bıçaklarının ise metal işleme ve madencilikteki gelişmeler sonucu ortaya çıkmıştır.

Mısır uygarlığında da tıraş olmak oldukça önemli bir yere sahiptir. Vücut kıllarından sürekli kurtulmak isteyen Mısırlılar, o dönem ki maddelerden tüy dökücü kremler üretmişlerdir. Temiz olma kaygısı ile insanlar tıraş olmaya başlamış olabilir. Çünkü vücut kılları bitler ve mikropların üremesi için ideal bir ortamdır. Mısır'ın sıcak ikliminde vücut kılları oldukça kötü bir koku oluşmasına neden olurdu. Mısır'ın üst kademe insanları vücut kıllarından arınır ve sürekli yıkanırlardı. Bu anlayış bir süre sonra tıraşın sınıf ve statü  sembolü olmasına yol açmıştır. Mısır da tıraşsız olmak, tıraş olabilecek duruma sahip olmamak yada toplum içinde nasıl göründüğünü önemsememek anlamına gelmektedir.

Mısır'dan sonra, Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da da tıraş olmak yaygınlaşmaya başladı. Her kültürde farklı tıraş olma şekilleri ortaya çıkmıştır. Bazı kültürler de yüz kısmı tıraş edilirken diğer kısımlara dokunulmamıştır. Bazı kültürlerde ise saç ve sakal kesimine ait modeller oluşturulmuştur.

Tarih öncesinde de temizlik açısından tıraş olma eğilimi gösteriyor olmamız bu dönem de ve gelecek dönem de tıraş olmanın önemli bir konu olduğunu göstermektedir.