X

Bu Çeşitlilik Zekayı Geliştiriyor!

20 Mayıs 2020 - 36 izlenme

Gündelik hayatta çocuklarınız oyun oynarken çok farklı hareketler sergilediğini, kimi zaman arkadaşlarıyla oyun oynarken kimi zamanda tek başına oynamayı sevdiğini görebilirsiniz. Bu farklı davranışların sebebini oyun türlerini anlatarak çözebiliriz.

Çocuk veya bebek çevresindeki olayları gözler ve inceler.  Örnek verecek olursak bir çocuğun herhangi bir yerde i asılı duran sesli ve renkli oyuncağı seyretmesine serbest oyun çeşidi denilmektedir.

Çocuğunuz diğerlerinden bağımsız ve büsbütün farklı bir yolla yalnız oyun oynayabilir. Diğerlerinden farklı malzemeler kullanır. Örnek olarak masada bir çocuk resim yaparken diğer masadaki çocuk lego oynarken görebiliriz. Bu oyun çeşidine ise tek bağımsız oyun denilmektedir.

Oyunla aktif olarak oyun ile ilgilenmeyen çocuk oynayan diğer çocukları seyreder. Bu çocuğunuzun asosyal olduğunu göstermez. Bu oyun türüne ise seyretme oyunu denir.

Çocuklar hemen hemen aynı oyunlara ilgi duyarlar fakat birbirleri ile oynamazlar. Oyuncaklar ve aktiviteler aynıdır fakat her çocuk her malzemeleri farklı tarzda kullanarak oynar. Bu oyun türüne paralel oyun denir.

Çocuklar birbirleriyle oynarlar, ama oynadıkları oyunlarda organizasyon ve sorumluluk paylaşımı yoktur. Oynayan grubun ortak bir hedefi yoktur çünkü çocuklar kendi ilgileri doğrultusunda davranır. Bu oyun sizin de tahmin edebileceğiniz gibi ortak oyundur.

Ortak oynanan oyunlar organizedir ve grubun bir hedefi vardır. Grup üyeleri arasında bilinçli bir koordinasyon vardır. Bu oyun türü ise koordinasyonlu oyundur.