1907 tarihinde İttihat ve Terakki'nin bir koluna katılan Celal Bayar millî mücadelesinin başlaması ile birlikte Anadolu'ya geçerek bu harekete fiilen katılmıştır. Bu mücadelenin kazanılması sırasında Batı Anadolu'da faaliyet göstermiş, aynı zamanda Birinci Büyük Millet Meclisi'nde Bursa Milletvekili olarak görev almıştır. Lozan Barış Konferansı'na müşavir göreviyle katıldı. Uluslararası ilk kez adını bu konferansta duyurmuştur. 1923 seçimlerinden sonra İkinci Büyük Millet Meclisi'ne İzmir Milletvekili olarak girmiştir.
Çok partili siyasi hayata geçilmesi üzerine Celal Bayar 1946 yılında arkadaşları ile birlikte Demokrat Parti'yi kurdu ve başkanlığına getirildi. Partisinin 1950 seçimlerini kazanmasından sonra aynı yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı seçildi. On yıl cumhurbaşkanlığı yapan Celal Bayar, 27 Mayıs 1960 darbesiyle iktidardan indirildi.
Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi. Yaşı nedeniyle idam cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi. Yassıada'dan Kayseri bölge cezaevine nakledilen Bayar, 7 Kasım 1964 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı. 7 Temmuz 1966'da da dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından, Anayasa'nın 97. maddesinde yazılı sebeplere dayanılarak affedildi.
22 Ağustos 1986 tarihinde, 103 yaşında İstanbul'da vefat etti ve memleketi olan Bursa Umurbey'de toprağa verildi.