X

Çocuğunuzla Alay Edilmesini İstemiyorsanız!

20 Mayıs 2020 - 22 izlenme

Parmak emme alışkanlığı genellikle dört yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar. Bu alışkanlığın sürekli dişlerin çıktığı yaşlarda da sürmesi bu dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açabilmektedir. Yapısal bozukluklar ileri ki dönemleri de olumsuz etkileyecektir. Bu bozuklukların nedeni parmağın ön dişlere ve damağa uyguladığı basınçtır. Uygulanan basınç gelişimi de olumsuz yönde etkileyecektir.   Ortaya çıkan bozukluğun derecesi emmenin süresine, sıklığına, şiddetine ve emme sırasında parmağın pozisyonuna bağlıdır.

Parmak emmeyi önlemenin en etkili yolu parmak emmeye eğilim gösteren çocuğu emziğe alıştırmaktır. Emziğin hem verdiği zarar daha azdır, hemde daha kolay bırakılabilir.
Tedavinin zamanlaması çok önemlidir. Çocuğun kendisi bu alışkanlıktan kurtulmayı istemedikçe, tedavinin başarıya ulaşması imkansızdır.

Çocuğun çevre baskısına uğramaması ve alay edilmemesi için okul çağından önce bırakması psikolojik yönden çok faydalıdır. Çünkü çocuğun bu dönemde uğradığı travmalar ileri ki hayatını da olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuk baskı altına alınmadan cesaretlendirilerek, ödüllendirilerek pozitif yönlendirilmelidir. Eğer her şeye rağmen 6 yaşına kadar alışkanlık kırılamamış ise diş hekimine başvurularak profesyonel yardım alınması gereklidir.