X

Çocukluk Çağı Hastalığı Demir Eksikliği Anemisi!

30 Nisan 2020 - 37 izlenme

Demir eksikliği anemisi, çocuklarda genellikle 6 ay 3 yaş arasında görülür, ancak ergenlik döneminde de sık görülmektedir. Demir eksikliği anemisi, total vücut demiri azalınca görülür.

Demir eksikliği anemisi birbiriyle ilişkili 4 faktör nedeniyle gelişir, doğumda bebeğin demir depolarının yeterli olmaması, hızlı büyüme nedeniyle demir gereksiniminin artması ve bu dönemde yeterli demir alınmaması, diyetten demirin yeterli oranda emilememesi ve kan kaybıdır.

Demir eksikliği anemisi sıklıkla inek sütü ile ve demirden fakir diyetle beslenen bebeklerde görülmektedir. Bebek ya da çocuklarda aneminin şiddetine bağlı olarak kas zayıflığı, yorgunluk, baş dönmesi, iştahta azalma, deride solukluk ve egzersiz toleransında azalma görülebilir. Demir eksikliği anemisi tedavisinde; demir eksikliği anemisine neden olan temeldeki sorun düzeltilir. Çocuğa ağızdan ilaçları verilir ve aileye diyet konusunda eğitim yapılır. Demirin emilimini arttırmak için C vitamini içeren meyve suları ile birlikte alınmalıdır. İnek sütünde bulunan fosfat, demiri bağlar ve demir emilimini azaltır. Ayrıca sütte bulunan kalsiyum da demir emiliminin azalmasına neden olur.

Demir ilacı dişlerde renk değişikliği yaptığı için ilaç alındıktan sonra dişlerin fırçalanması önerilir. Demir ilaçları alınınca, gaitanın siyah ya da koyu yeşil renkte olacağı konusunda ebeveynler uyarılır.