X

Çorbaya Konulduğu Kadar Masum Değil!

20 Mayıs 2020 - 13 izlenme

Tuz tüketimi yüksek olan toplumlarda hipertansiyon sıklığının fazla olması, tuz kısıtlaması ile kan basıncı değerlerinde düşüş görülmesi ve tuzdan fakir diyetle beslenen ilkel toplumların diyetlerindeki tuz artırıldığında hipertansiyon sıklığının artması, hipertansiyona neden olan tuz faktörünü ortaya koyan bilgilerdendir. Günlük 1.15 gr’dan daha az sodyum tüketen topluluklarda hipertansiyon az veya yoktur. Dahası yaşla artması beklenen kan basıncı artışı da görülmemektedir.

Geleneksel bilgilerimize göre, aşırı sodyum alınması sıvı hacmini artırıp yüksek kan basıncı ortaya çıkartmaktadır. Fakat tuzun içerisinde bulunan sodyumun yüksek kan basıncı etiyolojisindeki rolü bu bilgi ile sınırlandırılamaz.

Normal kişilerde kan basıncı yükseldiğinde böbreklerden sodyum ve su atılması artar, sıvı hacmi azalır ve basınç normale döner. Bu mekanizmadaki bozukluğun yüksek kan basıncına yol açabileceği düşünülmektedir. Sodyum fazlalığı kan basıncını, damarsa aktiviteyi etkileyerek de yükseltebilir.

Diyetle sodyum alımının kısıtlanması hipertansiyonu azaltma ile yakından ilişkilidir, ancak tek başına yeterli olmayan bir faktördür. Bunun için hipertansiyonu etkileyen risk faktörleri konusunda uzman bir doktor tarafından bilgilendirilmeli ve hayatınızı bu hastalığa göre şekillendirmelisiniz.