X

Evde Enjektör İle İnsülin Yapmak!

21 Mayıs 2020 - 26 izlenme

İnsülin enjeksiyonu için sürekli hastaneye gidemeyecekleri için mutlaka ev kendi başlarına bu enjeksiyon uygulamasını öğrenmelidirler. Bu uygulamada dikkat edilecek birçok nokta vardır.

İnsülin kalemi buzdolabında saklanmalıdır ve kaleminin iğne uçlarını yalnızca 1 kere kullanmalıyız. Eğer iğne uçlarını birden fazla kullanırsak iğnenin ucunda bozukluk olur iğnenin girdiği yerlerde cildimiz tahriş olur. Şişlik, kanama, morarma olur. Daha sonra yapılan insülinin vücudumuz tarafından emilmesi zorlaşır.

Enjeksiyonu yapmadan önce ellerinizi yıkayın, İnsülini flakon şeklinde kullanıyorsanız flakonunu ellerinizin arasında yuvarlayın, flakonun kapağını alkollü ped ile silin, enjektöre uygulanacak insülin miktarı kadar hava çekin, enjektörü flakona sokun ve havayı flakonun içine boşaltın, İğneyi çıkarmadan flakonu çevirin, uygulanacak dozda insülini enjektöre çekin, enjektör içinde hava olup olmadığını kontrol edin, iğneyi flakondan çıkarın ve dikkatlice kapağını kapatın, enjeksiyon bölgesini seçin. Bölgeyi gerekirse alkollü pamuk ile silin ve alkolün uçmasını bekleyin, çünkü alkol insülinin etkisini değiştirir. Cildinizi baş ve işaret parmağınızla hafifçe sıkıştırıp kaldırın ve İğneyi cilde dik açıyla batırın. Enjektörün pistonuna bastırarak insülini cilt altına verin. Beşe kadar sayın ve iğneyi ciltten çıkarın ve cildi serbest bırakın. Eğer iğneyi hemen çekerseniz iğne ucundan insülin dışarıya damlayabilir. Bu da insülin dozunuzun eksik olmasına neden olur Bölgeyi kesinlikle ovalamayın. Eğer kanama olursa kuru pamukla bir iki saniye bastırmanız yeterli olacaktır.