X

Hangi Durumlarda İntihar Riski Artar?

21 Mayıs 2020 - 21 izlenme

Bireyin kendisini ölüme götüreceğini bilerek doğrudan ya da dolaylı olarak yapmış olduğu eylemlere intihar davranışı denmektedir. İnsanlar farklı ve karmaşık kişisel ve çevresel faktörlerin etkisi ile intihar davranışına yönelebilirler. İntihar davranışının ortay çıkmasında risk faktörleri önemlidir.  Ancak risk faktörlerinden birinin veya birkaçının varlığı o kişinin mutlaka intihar edeceği anlamına gelmemektedir.

Türkiye intihar oranının düşük olduğu ülkelerden birisi olarak dikkati çekse de intihara teşebbüs olayları azımsanamayacak kadar çoktur. İntihar girişimleri, ölümle sonuçlanmış intiharlara göre 8 kat daha fazladır.

 Erkeklerde intihar oranı kadınların yaklaşık iki katıdır. Tüm intiharların 1/3'ü 1524 yaş grubunda gerçekleşmektedir.  Erkekler intihar için ateşli silahlar, asma yüksek yerlerden atlama gibi yöntemleri seçerken kadınlar ise ilaç ya da zehirli maddeleri aşırı miktarda alman yöntemine daha sık başvurmaktadırlar.

İntihar ve intihara teşebbüs olaylarının altına yatan sebeplere bakıldığı zaman boşanmış ya da dul olmak, işsiz olmak, yalnız olmak, başarısızlık, kronik fiziksel rahatsızlığın olması,  aile ilgisizliği sosyal destek azlığı ümitsizlik alkol ve diğer uyuşturucu kullanımı, depresyon, şizofreni ve madde bağımlılığı gibi ruhsal bozukluğun varlığı yer almaktadır.