X

Her Yıl Geçirilip Önemsenmeyen Hastalık!

20 Mayıs 2020 - 20 izlenme

Soğuk algınlığı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığının belirgin olduğu kas ağrısı ve ateş gibi sistemik bulgularında beraberinde bulunabildiği bir virüs kaynaklı hastalıktır. Bağışıklık sistemleri henüz gelişmediğinden, soğuk algınlığı bebekler ve küçük çocuklarda çok daha yaygın olarak görülmektedir. Soğuk algınlığından burun, boğaz, kulaklar, nefes borusu, ses telleri ve akciğerler etkilenir. Soğuk algınlığı en çok okul çağı çocuklarında görülür ve sıklığı yaşla azalır.

Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırıktır. Başlangıçta su gibi olan burun akıntısı, bir süre sonra sarıyeşil renkli ve koyu hale gelir. Çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, gözlerde sulanma, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir.

Daha çok açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde vakit geçirmek, sık sık hem kendi ellerimizi yıkamak ve silmek, yatak odalarını havalandırmak, yastık kılıflarını ve çarşafları daha sık değiştirmek, evdeki ebeveynlere ve çocuklara özel havlu kullanmak, yeterli sıvı almak, C vitamini ağırlıklı beslenme şekli uygulamak gibi önlemler hastalığa yakalanma riskimizi oldukça azaltacaktır.