X

Kanseri Erken Bulan Ketemler!

30 Nisan 2020 - 21 izlenme

Ketem Nedir?

Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ketem kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezinin kısa ismidir.

Ketem'ler erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. 2008 yılı sonu itibari ile yurdumuzun 81 ilinde toplam 84 KETEM kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. KETEM'lerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir.

KETEM'de yürütülen kanser tarama hizmetlerinde rahim ağzı kanser taraması için 35 65 yaş aralığındaki kadınlardan, 5 yılda bir kez rahim ağzından sürüntü alınarak taranmaktadır. Meme kanseri taraması için 50 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır.