X

Meme Kanseri Olup Olmadığınızı Kendiniz Öğrenin!

13 Nisan 2020 - 17 izlenme

Memede bir kitlenin varlığı, memenin portakal kabuğu şeklinde bir görüntü alması, doğumsal nedenlere bağlı olmaksızın meme başının içe çekilmesi, meme başından kanlı ya da kansız akıntı gelmesi, meme derisinde ülser, kızarıklık ve ödem meydana gelmesi, lenf bezlerinde şişlik olması ve kolda şişlik ve ödem oluşması meme kanseri belirtisi olabilir. Bu yüzden 20 yaşından sonra her ay düzenli yapılması gereken kendi kendine meme muayenesi bütün kadınlar için uygulaması kolay, ekonomik, özel araç gereç gerektirmeyen, güvenli ve kişilerin sadece on dakikasını alan, meme kanseri için etkili bir erken tanı yöntemidir.

Ayna karşısında önce kollar yanda, kollar belde, sonra kollar yukarıda ve öne eğilerek iki memeyi birbirine göre değerlendirir.

Memelerde belirgin şişlik, memelerden birinde anormal büyüme, meme cildinde içe doğru çekilme alanları, renk değişiklikleri, kızarıklık, yüzeysel damarlarda önceden var olmayan bir belirginleşme hâli, ciltte “portakal kabuğu” manzarası, meme ucunun içe doğru çekilmesi, meme başında şekil ve renk değişiklikleri, üst kolda şişlik olup olmadığını değerlendirir

Hangi meme muayene ediliyorsa o taraftaki kol yana açılır, avuç içi yukarı bakacak ve dirsekten dik açı yapacak şekilde yukarı kıvrılır yapılır.

Memesi küçük olanların bu muayeneyi yaparken muayene yapılacak memenin tarafındaki omzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirilir.