İlk başta Musk'ın sosyal medya platformunun tamamını alma talebine olumsuz yaklaşan Twitter idaresi şu anda şirketi Musk'a satmak amacıyla çaba harcıyor.
Dünyanın en varlıklı insanı unvanlı Musk, satın alma anlaşmasının askıya alındığını öne sürerken, Twitter idaresi milyarderin bu iddiasını reddediyor ve sürecin ilerlediğini savunuyor.
Sansasyonel Twitter anlaşmasının vakit çizelgesini ve gelinen son hali derledik:
Mart 2022: Musk gözünü Twitter'a dikiyor
Tesla ve SpaceX'in CEO'su Musk, ilk olarak mart başında Twitter'da açtığı bir anketle gündeme oturdu.
Milyarder bu ankette takipçilerine Twitter'ın ifade özgürlüğünü koruduğuna inanıp inanmadıklarını soruyordu. 2 milyon katılımcının yaklasık yüzde 70'i "hayır" yanıtını verdi.
Teknoloji milyarderinin bu atılımı takipçiler arasında heyecan yarattı. Twitter kullanıcıları, Musk'ın kendi sosyal medya platformunu kuracağını düşünüyordu.
Bu esnada hiçbir somut bildirimde bulunmayan Musk, mart ayının sonucunda Twitter'ın idare kurulu delegesi Egon Durban'la şirketin idare kuruluna katılmayı gizlice tartışmaya başladı. Bu arada Musk, Ocak ayından beri durmadan Twitter hissesi satın alıyordu.
27 Mart'ta Twitter idare kurulu başkanı Bret Taylor ve CEO Parag Agrawal'la görüşen milyarder, şirketin idare kuruluna katılma fikrini onlarla da tartıştı.
Ancak platformdan hisse satın aldığını nisana kadar kamuoyuna açıklamadı ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bildirmedi.
Musk platformu adım adım satın almaya çalışıyor
4 Nisan'da teknoloji milyarderi Twitter hisselerinin aşağı yukarı yüzde 9,2'sini satın aldığını kamuoyuna açıkladı. 5 Nisan'da bundan sonra şirketin en büyük hissedarı bulunduğu amacıyla Twitter idare kuruluna alınacağı duyuruldu.
6 Nisan'da Twitter CEO'su ve idare kuruluyla çalışmayı dört gözle beklediğini dile getiren Musk, 11 Nisan'da Twitter idare kuruluna katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.
14 Nisan'da ise beklenmedik bir atılım yapan milyarder Twitter'ın tamamını satın alabilmek amacıyla hisse başına nakit olarak 54,20 dolar ödemeyi önerdi. Söz hususu öneri totalde 44 milyar dolara denk geliyordu.
Yönetim kurulu Musk'ın önerisine sıcak bakmadı
Öte yandan Twitter'ın idare kurulu üyeleri, milyarderin satın alma önerisine ilk başta pek sıcak bakmadı. Hatta bu satın alımı engellemek amacıyla "zehir hapı" adı verdiği bir planı döneme soktu.
Firmaların çoğunluk hisselerini kaybetmemek amacıyla başvurduğu bir plan olan "zehir hapı", hissedarlara indirimli olarak ek hisse satın alma hakkı tanıyordu.
Böylelikle firma idaresi, şirketin tamamıyla satın alınmasını zorlaştırmayı hedefliyordu.