X

Nakil İçin Genetik Uygunluk Şart!

05 Mayıs 2020 - 13 izlenme

Nakil işlemi vücudun herhangi bir parçasının çıkarılarak veya kısmen ayrılarak aynı vücudun başka bir yerine veya başka bir vücuda nakledilmesini ifade eder. Ülkemizde nakli yapılan organlar; Böbrek, karaciğer kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaklardır. Böbrek nakli, böbreğin cerrahi girişimle bir insandan diğerine transferidir. Verici ve alıcı arasında genetik uygunluğu araştırmak için bazı testler yapılmalıdır.

Nakil uygulanacak hasta seçiminde hastanın yanı alıcının bir takım özellikler taşıması gerekmektedir . Bu özellikleri sıralayacak olursak hasta 70 yaşın altında olmalıdır. 2 yıl yada daha fazla yaşama şansı olan ve nakil daha iyi yaşama şansına ulaşacak bir hasta olmalıdır. Psikososyal yönden hasta normal olmalıdır. Kontrol edilemeyen akut enfeksiyonlarda, nakil uygulanmaz.

Nakil eğer kadavradan yapılacak ise kadavra yaşı 155 arasında olmalıdır. Böbrek fonksiyonu normal olmalıdır. Yaygın enfeksiyon bulunmamalıdır. Şeker ve tansiyon gibi patolojik durumlar bulunmamalıdır. Böbrekler cerrahi olarak çıkarılıncaya kadar hastanın solunum ve kalp fonksiyonu normal olmalıdır. Nakil işlemi canlı bir vericiden yapılacaksa verici yaşı 1860 arasında olmalıdır. Önemli bir hastalık olmamalıdır. Üriner sistem fonksiyonları değerlendirilmiş olmalıdır.