X

Sakın Yerinden Oynatmayın!

20 Mayıs 2020 - 23 izlenme

Kırık kemik bütünlüğünün bozulması anlamındadır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden meydana gelebilir. Fakat kırıkların çoğu travma yani darbe kaynaklı meydana gelmektedir.

Kırıklar kapalı kırıklar ve açık kırıklar olarak ikiye ayrılmıştır. Kapalı kırıklarda kemik bütünlüğü bozulmuştur yani kırılmıştır fakat doku bütünlüğünde herhangi bir bozulma yoktur. Yani deri sağlamdır gözle kemiğin kırılıp kırılmadı fark edilemez. Açık kırıklarda ise kırılan kemik uçları dışarı çıkabilir. Yani deri bütünlüğü bozulmuştur. Kırılan kemik gözle görülebilmektedir. Bu tarz kırıklarda kanama ve enfeksiyon riski çok fazladır.

Hareket ile artan ağrı, şekil bozukluğu, hareket kaybı, ödem ve kanama nedeniyle morarma kırık belirtilerinden olabilir. Ağrılı bölgelerin tespiti için elle muayene gereklidir.

Kırıklarda ilk yapılması gereken şey hastanın hareket etmemesini sağlamaktır. Yani kişi hangi pozisyonda kaldıysa öyle bırakılmalıdır. Yapılabilecek ters bir hareket daha büyük sorunlara yol açabilir. Kırıklarda hayatı tehdit eden yaralanmalara öncelik verilmelidir. Kol etkilenmişse yüzük, saat ve benzeri eşyalar çıkarılmalıdır. Kırık şüphesi olan bölge ani hareketlerden kaçınarak sopa, tahta, karton ve benzeri sert malzemelerle yakındaki eklemleri de içine alacak şekilde tespit edilmeli daha sonra acil yardım istenilmelidir.