X

Son Zamanlarda Adı Eksik Olmayan Hastalıklardan Korunma Yöntemi!

20 Mayıs 2020 - 15 izlenme

İzolasyon kelime anlamı olarak ayırma, soyutlama, tecrit etme anlamına gelmektedir. Enfekte yani hasta bireyden patojenlerin yani hastalık yapan mikrorganizmanın çevreye yayılmaması için araya engel koymak gerekmektedir. Patojenlerin hasta bireyden çevreye başlıca taşınma yolları atıklar ve akıntılar, bireysel temas, araç ve gereçlerdir.

El yıkama, eldiven giyme, maske takma, hastanın özel bir odaya alınması, odaya girenlerin koruyucu giysiler giymesi, hastanın atıklarının ya da çıkardıklarının dezenfeksiyonu veya sterilizasyonu hastalığın bulaşmaması için alınan önlemlerden bazılarıdır.

Birçok izolasyon çeşidi olmasına rağmen en bilinen izolasyon çeşitlerini açıklayalım. Solunum izolasyonu hava yolu ile bulaşmada uygulanan izolasyon yöntemidir. Hastalara özel oda gereklidir. Aynı grup hastalar aynı odaya alınabilir. Maske hastaya yakın temasta kullanılmalıdır, gömlek giymeye gerek yoktur. Bu önlemler influenza, kızamık, menenjit gibi hastalıklarda uygulanır.

Kan ve vücut sıvılarının izolasyonunda ise el yıkama ve eldiven kullanımı önemlidir. Kullanılan enjektör ve iğneler uygun tekniklerle imha edilir. AIDS, Hepatit B gibi hastalıklarda uygulanır.

Enterik izolasyon ise adı çok duyulmayan bir izolasyon çeşididir. Enfekte dışkı ile doğrudan veya dolaylı yollardan bulaşmada uygulanır. Eldiven, imha ve çift torba kullanmaya dikkat edilmelidir. Hepatit A, kolera gibi hastalıklarda uygulanır.