X

Sudaki Tehlike Tifo!

05 Mayıs 2020 - 14 izlenme

Tifo belirti ve bulguları nelerdir ?

Etkeni bir bakteridir. Yalnızca insanda hastalık yapar. Nemli ortamlarda aylar hatta yıllarca canlı kalabilir. Soğukta, donmuş toprakta, buzda ve suda uzun süre yaşar. Birçok besiyerinde kolayca ürer. Bakteri hasta veya portörlerin idrar ve dışkıları ile atılır. Etken vücuda ağız yoluyla girer. Tüm yaşlarda görülmekle birlikte bebeklik çağında ileri yaşlarda daha az görülür. Cins ve ırk ayrımı yoktur. Yaz ayında, yağışlı mevsimlerde ve geri kalmış ülkelerde daha fazla görülür. Ülkemizde hemen hemen tüm bölgelerde görülür.

Hastalık halsizlik, iştahsızlık, hafif baş ve kas ağrısı, burun kanaması, ve gaz şikayetleri, akşamları hafif ateş ile başlar. Bu dönem 23 gün sürer. Kuru öksürük olabilir. Ateş 40 dereceye yükselir Ateş akşamları yükselir, sabahları düşer; bacaklı ateş vardır. Ateşte gece ile gündüz arasında 12 derece fark olur. Ortalama 1 hafta bu şekilde devam eder. Sonraki evrede ateş yüksek ve süreklidir, gece ve gündüz farkı çok azdır. Yüz soluk, dil kuru ve paslıdır.

İshal sulu bezelye ezmesi şeklindedir. Bağırsakta ülserasyonlar olabilir daha sonra belirtiler giderek artmaya başlar 3. hafta sonunda barsak kanaması, barsak perforasyonu ve buna bağlı olarak peritonit gelişebilir ve hasta ex olabilir. Son evrede komplikasyon gelişmezse ateş düşer ve hastalık geriler. Antibiyotiklerin kullanılması tedavide önemlidir. Dil temizlenir, iştah düzelir. Terleme, deride kabuklanma ve saçlarda dökülme görülebilir. Hastanede yatarak tedavi gerekir.

Genellikle tedavide antibiyotikler kullanılır. Semptomatik tedavi tifoda oldukça önemlidir. Hasta bakımı ve diyete özellikle önem verilmelidir.