Tarih verdi...Develüasyonun Büyüğü Geliyor
06 Aralık 2021 -
47 izlenme
Ayrıntılar Haberin Devamındadır…
OKUMAK İÇİN KAPAK FOTOĞRAFININ ÜZERİNE TIKLAYINIZ.
Eylül ayına 8.3 TL seviyesinde başlayan dolar kuru 14 TL'ye dayandı. Daha önce döviz kuruna geçen hafta iki kere müdahale eden Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 16 Aralık'taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığının arttığını söyledi. Kavcıoğlu'nun açıklaması sonrasında Ekonomist Selçuk Geçer'den dolar kuru yorumu geldi.
"TCMB SABİT TUTSA BİLE..."
Naci Ağbal'dan sonra Merkez Bankası Başkanlığına getirilen Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamasını değerlendiren Selçuk Geçer, "En azından daha gerçekçi bir açıklama ile karşı karşıyayız. Faiz indirimi olmaması yeterli olacak mı? Olmayacak, enflasyon yükselmeye devam edecek. Yüzde 21,31'lik bir enflasyon, negatif ortamla birleşince dövize yönelim artacak. Ülkeden yabancı çıkışı sürecek. Döviz açığı olan şirketler dolara yüklenmeye devam edecek. Hele ki; FED toplantısını da hesaba katarsak durum daha da kötü olacak. Muhtemelen şahin bir şekilde varlık alımı kesintisi başlayacak. Bunun sonucunda ABD'de 2022'nin ilk iki ayı içinde faiz artırımı geldiğini göreceğiz. Dünyada enflasyon korkunç bir şekilde son 70 yılın en yüksek seviyelerine çıkmış durumda. Böyle bir durumda gelişmiş ülkeler faiz artırmak zorunda kalacak. TCMB faizleri sabit tutsa bile, yaşanan gelişmeler neticesinde döviz kurlarında yükseliş eğiliminin süreceğini göreceğiz." dedi.
"DOLAR NORMAL ŞARTLARDA DÜŞMESİ GEREKİRDİ"
Şahap Kavcıoğlu'nun böyle bir açıklaması sonrasında dolar kurunun normal şartlarda düşüşe geçmesi gerektiğini söyleyen Geçer, "Dolar şu anda 13,78. Normal şartlarda böyle bir açıklama geldiği zaman gerilemesi gerekiyor. Ama sadece sabit tutabiliyorlar. TCMB aynı zamanda yayılıma dikkat çekti. Burada artık enflasyonun ufak ufak kontrolden çıktığı ifade ediliyor. Keşke daha önce fark etselerdi. Bir yandan yüksek kur bir yandan yüksek enflasyon, bir yandan yüksek kur Türkiye'de kırılganlıkları arttıracak." ifadelerini kullandı.
"167 MİLYAR DOLARLIK BORÇ KAPIDA"
Türkiye'nin yakın zamanda ödemesi gereken dış borca dikkat çeken Selçuk Geçer, "Türkiye'nin 1 yıl içinde kısa vadeli 167 milyar dolarlık bir borç ödemesi var. Bu borcun ödemesi iki şekilde yapılabilir. Borcu borçla kapatacak zaman kazanacaklar. 5 puanlık CDS (risk puan) var. Borç borçla kapatılırsa çok yüksek bir faizle karşı karşıya kalacağız. İç piyasada çevirmek isteyeceklerdir, çünkü uluslararası piyasa riskiniz yüksek diyerek kredi vermeyecektir. Merkez Bankası'nın Swap çevirmesi de riske girdi. Arka arkaya iki kere doğrudan müdahale edildi. Yapılan müdahale sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarından yapılan açıklamalar bize diğer ülkelerin merkez bankalarının borç verme konusunu düşüneceklerini gösterir." diye konuştu.
"DOLAR YIL SONU 15 TL'DE DURURSA ŞANSLIYIZ"
Yaşanan gelişmeler sonucunda dolar kuru tahminini yineleyen Selçuk Geçer, "Bütün bunlar bir araya geldiği zaman Türkiye'de kur yükselmeye devam edecek. Bana kalırsa bu yılı 14-15 TL aralığında kapatacağız. Böyle olursa çok şanslıyız. Nasıl şanslıyız? Valla bu koşullar içinde şanslıyız. Eğer ki; siz bu şartlarda 15 TL'de kapatırsanız öpüp başınıza koyun. 15 TL'de kapatırsak normal şartlarda önümüzdeki sene de seneye bu zamanlarda 23, 24, 25 TL seviyelerini konuşur oluruz. Nereden bu rakama ulaşıyoruz? Yüzde 50 civarında dolar kurunun enflasyonu var. 15 TL'den kapatırsanız. Yüzde 50'si 7,5 8 TL yapar. 15 TL'nin üstüne 8 TL koyduğunuzda ise bu rakam ortaya çıkar." yorumunu yaptı.
"DOLAR 3 LİRA 5 LİRAYA BİR DAHA GERİ DÜŞMEZ Mİ?"
"Dolar kuru bir daha 3 lira 5 lirayı görmez mi?" sorusuna yanıt veren Selçuk Geçer, "Hiç beklemeyin arkadaşlar. Türkiye'de dövizin düştüğü hiç bir zaman görülmemiş. 1920'li yıllarda 1 lira olan 1 dolar sonrasında 2000 yılında 1 milyon 900 bin TL olmuş. Bu ülkede kur 2000 sonrasında 1 TL'ye düşmedi. 6 sıfır atılınca 1,30 civarında bir dolar kuru oldu. Her sene kur yükselmeye devam edecek. İktidar değişirse kur düşer mi? Hiç beklemeyin arkadaşlar, sadece yatay sürece girer. Eğer doğru ekonomi seçilmezse, üretim yapılmazsa, dolar da yükselmeler o zaman da devam eder. Kurun yükselmesi korkulacak bir şey değil, eğer üreten bir ülkeyseniz. Adil gelir dağılımı oluşturursanız, kurun yükselmesinin pek önemi kalmaz" diye yorumladı.