X

Türkiye’ de olduğunu biliyor muydunuz?

21 Mayıs 2020 - 29 izlenme

Eski dildeki adıyla acaibi seb'ai alem olan dünyanın yedi harikası, dünya tarafından kabul gören güzellikleriyle ve mimarileriyle ön plana çıkan insanlar tarafından inşa edilmiş olağanüstü antik yapılardır. Bu kavramı ilk ortaya atan M.Ö 5. Yüzyılda Heredottur. Yılar alan zaman sürecinde M.Ö 4. Yüzyılda Dünyanın Yedi Harikası adlı eserle Sidonlu Antipatros ilk olarak oluşturmuştur. Son şeklini ise bu harika liste M.Ö. 2 Yüyıla kadar uzanmıştır. Doğal afetler sonucu yok olan eserlerden tek ayakta kalanı günümüzde Keops piramididir. Listede dünyanın kabul ettiği Türkiye’ deki harikaları da göreceksiniz. Karşınızda eşsiz güzellikleriyle Dünya’nın 7 harikası.

1. Keops Piramidi


Kahire, Mısır’ da yer alan keops piramitlerinn tarihi M.Ö. 2560 yıllarına kadar dayanır. Giza piramitlerinden bir tanesidir. Üç piramit olan Giza piramitlerinden yalnızca Keops Piramidi listededir. Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılmıştır. 20 yılı aşkın bir yapım sürecinden sonra tamamlanan piramit 43 yüzyıl boyunca dünyadaki en yüksek yapı olarak kayıtlardaki yerini korumuştur. 7 harika içerisinde ilk inşa edilen olmasına rağmen günümüzde ayakta kalan tek harikadır.

2. Babil’in Asma Bahçeleri

Babil kralı Nebukadnezar tarafından yapılan bahçeler, M.Ö 7. Yüzyılda Babil’ in Mezopatamya çölünün ortasında yer alır. Bir söylentidir ki Babil kralı bu bahçeleri Medes kralının kızı eşi Semiramis için yaptırmıştır.

3. Zeus Heykeli

Tanrıların kralı Zeus. Yapımı M.Ö. 450 yıllarına dayanır. Heykel içerisinde fil dişi, metal ve altın parçalar barındırarak Partenon’ un içinde olacak şekilde yapılmıştır. 12 metre yüksekliğinde, oturduğu taban itibari ile 6.5 metre genişliğinde, 2 metre yüksekliğinde bir heykeldir. Olimpia’ da yer almaktadır.

4. Rodos Heykeli

Bronzdan yapılan bu heykel 32 metre yüksekliğinde devasa bir heykeldir. Güneş tanrısı Helios için rodoslular tarafından yapılmıştır. İnsanlar için beraberliği simgelemesi sebebiyle önemlidir. M.Ö. 282 yılında inşa edilen heykelin yapımı 12 yıl sürmüştür.

5. İstenderiye Feneri

Gemicileri yönlendirmek için Mısır’ ın İskenderiye kıyılarındaki Faros adasında yer alır. Büyük İskender’ in komutanları Ptolemy Soter tarafından başlanarak kendinden sonra oğlunun hükümdarlığı süresinde bitirilmiştir. M.Ö 290.

6. Halikarnas Mozolesi (Kral Mausollos’ un Mezarı)

Karısı ve kız kardeşi tarafından Kral Mausollos için yaptırılmıştır. M.Ö. 350 yılında tamamlanmış ve o zamanlar Türkiye’ de Bodrum civarında yer almaktadır. Toplam yüksekliği 45 metre olan mozolenin dört tarafına farklı heykeller yapılmıştır. Her birini farklı bir heykeltraş yapmıştır. Heykellerin insanlar ve hayvanlar olması o dönem tanrı heykeli kullanılmaması ile tarihteki yeri özeldir.



7. Artemis Tapınağı

M.Ö. 7. Yüzyıla dayanan artemis tapınağı Efes’ te yer almaktadır. Diana tapınağı olarakta bilinen tapınak o zamanlar dini müesseseler için ve Pazar yeri amacıyla kullanılıyordu. Tamamı mermerden olan tapınağın kalan parçaları bugün Türkiye’ deki antik kent olan İzmir Selçukta bulunuyor.