X

Yıkılmaktan Son Anda Kurtuldu!

30 Nisan 2020 - 18 izlenme

Paris deyince herkesin aklına Eyfel Kulesi gelir. Paris'e gidenler kesin bir fotoğraf çektirir Eyfel Kulesi ile. Gitmeyenler ise adını sıkça duymuş ve bir fikir sahidir. Peki bu kule neden yapıldı hiç merak ettiniz mi ?

Fransız Devrimi'nin 100. yılını kutlamak için Paris, Dünya Fuarına ev sahipliği yapmak için hazırlanıyordu. Bu etkinlik için oldukça dikkat çekici bir yapı inşa edilmesi gerektiğini ve bunu da bir yarışma ile belirleneceğini duyurdular. Yarışmaya birçok şirket kendi projeleriyle katıldı. Yarışmayı AlexandreGuestave Eiffel'in inşaat firması kazandı.

Kulenin tamamlanması 2 sene sürmüştür. Tamamlandığında 305 metre yüksekliğine sahip olan bu yapı 40 yıl boyunca dünyanın en yüksek yapısı oldu. Geçici bir amaç için yapılan bu eserin birçok kişi tarafından yıkılması isteniyordu. Çünkü Paris'in güzel görüntüsünü kirlettiğine dair düşünceler vardı. Yıkılması için insanlar birleşerek bildiriler yayınlıyordu. Bu düşünceler üzerine Fransız Hükümeti 1909 yılında Eyfel Kulesi'ni yıkma kararını aldı. Fakat kulenin radyo anteni olarak da işlev görmesi değerli bir yapı olduğu düşüncesini doğurdu ve yıkılmasından vazgeçildi.

II.Dünya Savaşı sırasında Almanlar Paris'e kadar girmiş ve Hitler, Eyfel Kulesi'nin yıkılması talimatını vermiştir. Ancak bu emir yerine getirilememiş ki Eyfel Kulesi hala yerinde duruyor. Kuleye gösterilen ilgi artmaya başlamış ve hükümet tarafından Ulusal hazine olarak görülmeye başlanmıştır.

Özgürlük Anıtı'nın iç mimarını ve İzmir de bulunan Konak Pier'ı da Eyfel Kule'sini tasarlayan kişiler olan Alexander Guestave Eiffel ve Maurice Koechlin'in firmasıdır.