X

Zeytin Çekirdeği Doğayı Kurtarabilir!

11 Nisan 2020 - 28 izlenme

Günlük hayatta devamlı kullandığımız plastiklerin çevreye ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu plastikler okyanus sularına karışıyor ve besin zincirini olumsuz etkileyerek doğal yaşamı tahrip ediyor.

Toplum içinde ne kadar fazla duyarsız kişiler olmasının yanında bu sorunu çözmek için farkındalık yaratan ve birçok araştırma yapan bilim insanları da bulunuyor. Bunlardan bir taneside Türk mühendis Duygu Yılmaz.

Duygu Yılmaz, gazi olan babasının devamlı zeytin çekirdeklerini ''mideme iyi geliyor'' diyerek yutmasının üzerine bunu engelleyip en azından toz halinde almasını sağladı. Zeytin çekirdeğinin gerçekten mideye iyi gelip gelmediğini de bir yandan araştırmaya başladı. O dönem bir bal şirketinde çalışan Duygu Yılmaz, arta kalan zamanlarında evde kurduğu labaratuvarında zeytin çekirdeği ile denemeler yaptı. Daha sonra işinden ayrılarak 2 arkadaşı ile beraber Biolive adında bir şirket kurdu.

Bütün olumsuzluklara rağmen 2 yıl boyunca zeytin çekirdeğini araştırdı ve toz halinde alınmasının doğru olduğunu buldu. Üzerinde daha fazla yoğunlaşarak bu maddeden plastik oluşturdu. İlk başta zeytin çekirdeğinden Biyoplastik filmler ürettikten sonra daha da geliştirerek sektörel çalışmalara başladı. Buzdolapları için besinlerin raf ömrünü artırıcı ve antimikrobiyel özellik taşıyan bu biyoplastikler sayesinde Vestel ile birlikte çalışmaya başladı.

Ayrıca buzdolabı dışında birçok ürün içinde kullanılabilir olan bu buluşu geliştirip doğanın döngüsünü olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyor.